4 websites (+ 1 boek) die ik altijd gebruik als ik schrijf

Ik sprak laatst iemand die het schokkend vond dat ik voor mijn vertalingen weleens een woord of zin door Google Translate haal. ‘Dat moet je als vertaler toch gewoon zelf kunnen?’ vond hij. Maar waarom zou je het wiel uitvinden als iemand anders dat al heeft gedaan? 

Daarom vandaag: mijn vijf favoriete schrijfnaslagwerken voor iedereen die ook niet zo nodig de doe-het-zelver hoeft uit te hangen. Komen ze:

1. Van Dale

Is het ‘tot de tanden gewapend’ of ‘tot de tanden toe gewapend’? Betekent ‘granulariteit’ hetzelfde als het Engelse ‘granularity’? En is ‘ghosten’ al opgenomen in het woordenboek, of moet ik het nog cursiveren? Of ik nu schrijf, vertaal of redigeer, mijn online woordenboek heb ik er altijd naast. Ik betaal er 75 euro per jaar voor en het is elke euro waard. 

2. Woordenlijst.org

Deze website pak ik erbij als ik niet zozeer de betekenis van een woord wil weten, maar wil checken of ik de juiste spelling of vervoeging heb gekozen. Denk: wat is het voltooid deelwoord van ‘stofzuigen’?

3. Synoniemen.net

Als je vastzit in je vocabulaire kan het leuk zijn om (met beleid) eens wat woorden door een synoniementool te halen. Ik doe dat vaak bij de Bunnie vs Monkie-boeken die ik vertaal: als ik even geen kindvriendelijke scheldwoorden meer kan bedenken, voer ik bijvoorbeeld ‘oen’ in, en dan krijg ik een fantastische lijst met kwibussen, hansworsten, druiloren en meer van zulks.

4. Taaladvies.net

Als ik twijfel of het in een bepaalde constructie nou ‘hen’ of ‘hun’ is, of als ik niet meer weet welke klinkers achter elkaar ook alweer een klinkerbotsing vormen, kan ik altijd terecht bij Taaladvies. Bij dit soort vragen is het vooral zaak dat je weet wat je níét weet. Dan kun je het immers opzoeken.

5. Schrijfwijzer

En tot slot: dit gebeurt hooguit drie keer per jaar, maar kom ik ergens echt-echt-écht niet uit? Dan biedt de Schrijfwijzer van Jan Renkema, het enige papieren naslagwerk in dit rijtje, vrijwel altijd soelaas. Blijkbaar heb je voor de moeilijkste problemen toch gewoon een fysiek boek nodig. 🧡


 

Deze schrijftip verscheen eerder in mijn nieuwsbrief, waarin ik je handvatten geef om beter te leren schrijven en ook nog een hoop glimlachdingen deel.

Klinkt goed? You know what to do.
(klik )


Volgende
Volgende

Deze schrijftip mag ik zelf ook ter harte nemen