Laat die anderhalve meter in je tekst maar los

Tangconstructies

Ik wil mezelf geen gedoe over de anderhalvemetermaatregel op de hals halen, maar in je tekst kun je ’m maar beter loslaten. Je zinnen worden namelijk beter als je bepaalde woorden lekker klef bij elkaar zet. Zoals de scheidbare samengestelde werkwoorden.

Denk je nu: scheidbare wie?

I know. Ik kan me ook niet meer voorstellen dat ik ooit het naamwoordelijk gezegde in een zin kon aanwijzen.

Gelukkig is een scheidbaar samengesteld werkwoord niet zo ingewikkeld. Het is zelfs precies wat je denkt dat het is: een werkwoord dat uit twee delen bestaat die je van elkaar kunt losknippen. Of: los kunt knippen. Dat dus.

Neem deze zin:

De jury maakte de winnaar na een lang overleg, dat uitmondde in een interne ruzie die door de voorzitter gesust moest worden, tijdens een officiële ceremonie bekend.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik word gewoon móé van zo’n doordenderende woordenbrij zonder duidelijk doel. Ik vind het lastig om mijn aandacht erbij te houden en wil weten waar ik naartoe lees. Verwachtingsmanagement. Zoiets.

Nou, let op. Als je het tweede deel van het werkwoord dichter bij het eerste zet, wordt de boel al een stuk leesbaarder:

De jury maakte de winnaar bekend tijdens een officiële ceremonie. Daar was een lang overleg aan voorafgegaan, dat uitmondde in een interne ruzie die door de voorzitter gesust moest worden.

Toch?

Het mooie is dat deze truc niet alleen werkt met scheidbaar samengestelde werkwoorden, maar ook met allerlei andere woordsoorten. Je hoeft er dus geen grammaticapro voor te zijn. Allesbehalve. Kijk maar:

  1. Ze heeft na meer dan drie jaar Funda uitpluizen, zesentwintig bezichtigingen en negen flinke overbiedingen eindelijk een huis met een eigen badkamer en keuken gekocht.

  2. Na meer dan drie jaar Funda uitpluizen, zesentwintig bezichtigingen en negen flinke overbiedingen heeft ze eindelijk een huis gekocht met een eigen badkamer en keuken.

En:

  1. Een door een wesp in zijn ooglid gestoken en voor wespen allergische man kwam de spoedeisende hulp op.

  2. Er kwam een man de spoedeisende hulp op die door een wesp in zijn ooglid was gestoken – terwijl hij allergisch was voor wespen.

Bottom line: raak je de draad kwijt in een lange zin? Zet de woorden die gevoelsmatig een eenheid vormen dichter bij elkaar, dan valt de rest vanzelf op z’n plek.

Of nog beter: schrap onnodige info. Want lange zinnen kunnen altijd korter.


 

Deze schrijftip verscheen eerder in mijn nieuwsbrief, waarin ik je handvatten geef om beter te leren schrijven en ook nog een hoop glimlachdingen deel.

Klinkt goed? You know what to do.
(klik )


Vorige
Vorige

Van kopiëren kun je leren (+ tips om meer te lezen)

Volgende
Volgende

Zo blaas je lucht in je teksten